Program akce
Co na hradě Veveří zažijete, uvidíte, ochutnáte 

sobota 4.3. a neděle 5.3. 

Po oba dny probíhá

  • soutěžní degustace uzeného 6 vybraných uzenářství; degustace je ZDARMA; vítz bude pasován na "krále moravských uzenářů 2017"
  • moravská zabíjačka; každý platící návštěvník má jednu porci ovarové polévky ZDARMA
  • soutěže a hry pro děti v dětském stanu; každý den v 11,00 pohádka "Co dokáže malý pandík"
  • výstava uzeného humoru
  • v sobotu hraje k poslechu, tanci i degustaci cimbálová kapela (kovárna), v neděli vystoupí duo lidových muzikantů

Novinky 5. ročníku

  • vytápěný restaurační stan; představí se restaurace LaBouchée a bistro Malinová louka; jakou budou mít nabídku najdete níže na této stránce; ve stejném místě bude i výčep piv z Dalešic
  • rodinná vinařství v historické kovárně;  která vinařství to jsou, najdete níže na této stránce
  • "fine food" rovněž v kovárně; budete moci ochutnat uzenářské výrobky z Francie včetně šunky Jambon de Bayonne, dále španělské šunky Jamon serrano a Jamon iberico, italské Prosciutto di Parma a šunky ze Schwarzwaldu;  

sobota 4.3.

9:30 OTEVŘENÍ AREÁLU

10:00 PŘEDÁNÍ KLÍČŮ OD HRADU A ZAHÁJENÍ SLAVNOSTÍ

10:15 JAK SE CO DĚLÁ - řeznická škola s firmou Hadač a Zapletal

10:40 UZENÁŘSTVÍ SE PŘEDSTAVUJÍ

10:45 KUCHAŘSKÁ SHOW 1 - vaříme s šéfkuchařem a prezidentem Culinary Clubu ČR Petrem Erinem Kováčem

11:30 UZENÁŘSTVÍ SE PŘEDSTAVUJÍ

11:40 JAK SE CO DĚLÁ - uzenářská škola s firmou Domácí řeznictví - uzenářství rodiny Ráčkovy

12:00 VEVEŘÍ OPEN - soutěž jedlíků, půl kila buřtů na čas

12:30 JAK SE CO DĚLÁ - řeznická škola s firmou Hadač a Zapletal

13:00 UZENÁŘSTVÍ SE PŘEDSTAVUJÍ

13:15 KUCHAŘSKÁ SHOW 2 - vaříme s Petrem Erinem Kováčem

14:00 UZENÁŘSTVÍ SE PŘEDSTAVUJÍ

14:15 JAK SE CO DĚLÁ - příprava paštik s firmou Paštika Boženka

14.45 KUCHAŘSKÁ SHOW 3 - vaříme s Petrem Erinem Kováčem

15:15 VYJÍMÁNÍ TEPLÉHO UZENÉHO Z UDÍRNY S OCHUTNÁVKOU a VÝROČNÍ VEŘEJNÁ SKLIZEŇ STROMU BUŘTOVNÍKU

15:45 LOSOVÁNÍ ANKETY

16:00 JAK SE CO DĚLÁ - řezník radí, jak správně udělat jitrničku

16:15 KONEC SOBOTNÍHO PROGRAMU

17:00 ZAVÍRÁNÍ AREÁLU

neděle 5.3. 

9:30 OTEVŘENÍ AREÁLU

10:00 UVÍTÁNÍ NÁVŠTĚVNÍKŮ

10:15 JAK SE CO DĚLÁ - řeznická škola s firmou Hadač a Zapletal

10:40 UZENÁŘSTVÍ SE PŘEDSTAVUJÍ

10:45 KUCHAŘSKÁ SHOW 1 - vaříme s šéfkuchařem a prezidentem Culinary Clubu ČR Petrem Erinem Kováčem

11:30 UZENÁŘSTVÍ SE PŘEDSTAVUJÍ

11:40 JAK SE CO DĚLÁ - uzenářská škola s firmou Domácí řeznictví-uzenářství rodiny Ráčkovy

12:00 VEVEŘÍ OPEN - soutěž jedlíků, půl kila tlačenky na čas

12:30 JAK SE CO DĚLÁ - řeznická škola s firmou Hadač a Zapletal

13:00 UZENÁŘSTVÍ SE PŘEDSTAVUJÍ

13:15 KUCHAŘSKÁ SHOW 2 - vaříme s Petrem Erinem Kováčem

14:00 UZENÁŘSTVÍ SE PŘEDSTAVUJÍ

14:15 JAK SE CO DĚLÁ - příprava paštik s firmou Paštika Boženka

14.45 VYJÍMÁNÍ TEPLÉHO UZENÉHO Z UDÍRNY S OCHUTNÁVKOU a VÝROČNÍ VEŘEJNÁ SKLIZEŇ STROMU BUŘTOVNÍKU

15:00 LOSOVÁNÍ ANKETY

15:30 VYHLÁŠENÍ KRÁLE UZENÁŘŮ 2017

16:00 KONEC PROGRAMU

16:30 ZAVÍRÁNÍ AREÁLU, UKONČENÍ SLAVNOSTÍ MORAVSKÉHO UZENÉHO 2017

Uzenáři

O Vaši přízeň při hlasování a tím pádem o titul "Král moravských uzenářů 2017" se budou ucházet tyto firmy: 

1 - Domácí řeznictví-uzenářství rodina Ráčkova. Bylo založeno jako rodinná firma specializující se na výrobu tradičních řeznických a uzenářských výrobků. Pracuje pouze s kvalitními surovinami, nepoužívá náhražky ani separát. Výrobky vyrábí jako za první republiky, tzn. že dodržuje osvědčené poctivé způsoby, např. uzení na švestkovém a dubovém dřevě, nakládání masa a zrání uzenin. Produkty firmy Ráček jsou dělané srdcem a s nejvyšší péčí.

2 - Řeznictví Kunovský. Historie firmy začíná v roce 1992. Svým zákazníkům nabízí ucelený sortiment masa a masných výrobků vysoké kvality a výtečné chuti.Firma  Řeznictví-Kunovský s.r.o. provozuje na Moravě několik obchodů a připravuje otevření dalších provozoven..

3 - Havlíčkovo řeznictví-uzenářstvíRodinná firma s dvacetiletou tradicí, zabývá se výrobou, prodejem a distribucí vlastních uzenářských výrobků a masa. Rodinný charakter podniku zaručuje individuální a jedinečný přístup k zákazníkům.

4 - Maspro. Již déle než 20 let denně připravuje čerstvé maso a uzenářské lahůdky tak, jak to známe z dob našich otců. Proto jsou výrobky chuťově a kvalitativně stejné jako za minulých generací. Firma si zakládá například i na chuti opravdového špekáčku nebo královských škvarků. 

5 - Pepíčkovo řeznictví a uzenářství.  Josef Vašák provozuje malou rodinou firmu. Vyučený řezník podniká od roku 2003. Specializuje se na zabijačky, grilování a domácí uzené maso. Mimo jiné provozuje prodejnu v Brně a za svými zákazníky jezdí prodejním vozem.  

6 - Mitrovsky Angus. Produkty Mitrovsky Angus jsou založeny na mase z vlastního volně paseného skotu. Je vyzrálé a rozbourané v ekologickém provozu. Uzeniny a masné výrobky bez chemie, ale i další speciality z hovězího, vepřového i jehněčího - to je jen krátký výčet toho, co pro vás tato společnost z Vysočiny připravuje.

Letos poprvé po 4 letech nebude soutěžit vítězná firma z minulých 4 ročníků, společnost Hadač a Zapletal z Rosic. Nebude ale na Veveří chybět, připravuje pro Vás řeznickou show a bourání pašíka.  

Festivalové restaurace

Letos máme pro naše návštěvníky velký vytápěný stan. Nikdo se tedy nemusí bát počasí! Co v něm bude? Jídlo a pití. 

  • LaBouchée  - burger z vyzrálého hovězího masa, čedar, zauzená papriková majonéza, rajčatový salát s cibulkou v máslové briošce; trhané zauzené vepřové koleno, marinované zelí, dijonský dip v máslové briošce; zauzená čokoládová pěna, domácí sušenka, višně
  • bistro Malinová louka - čerstvě zauzený bifteček v bylinkách, karé ze sušené schwarzwaldské šunky, krůtí prsa sous vide nebo hoblinky sýra grana padano; k tomu smetanový špenát, červené vinné zelí nebo salátek s rukolou a malinovo-zázvorovým chutney; jako příloha čerstvě opečené bramborové placky; sladká tečka - tradiční lokše s povidlovo-makovou omáčkou, sušenými švestkami a perníkových prachem
  • Dalešické pivo a limonády  

Vinařství

Vinařství se budou letos poprvé prezentovat v prostoru historické kovárny 

Vinařství U Samsonů. Založení rodinné vinařské tradice datujeme do roku 1880 Jakubem Samsonem. V současné době se vinařství věnuje již 5. generace. Naší snahou je udržet nejenom sortiment vybraných vín, typických pro Velkopavlovickou podoblast, ale především jeho vysokou kvalitu. Řadíme se mezi malé vinařské firmy, což nám dovoluje používat tradiční výrobní postupy a plně se soustředit na kvalitu vína. Základem je tradiční výroba a minimalizace chemie. Výsledkem jsou přírodní vína s přívlastkem neovlivněná módními trendy, což činí naši nabídku jedinečnou.

Vinařství Víno Průdek navazuje na tradici výroby vína v rodině Průdků, především na bohužel již zesnulého dědu Václava Průdka a Jožku Pilarčíka, jež s výrobou vína začínali v padesátých letech. Po letech výroby vína pod dohledem dědů se vnuk Jakub Průdek rozhodne v roce 2015 vyrazit s vínem na trh. Za tímto účelem se spojuje se svým dlouholetým kamarádem ze školních lavic Ondrou Cigánkem, taktéž vinařem, jenž se stává jeho obchodním partnerem, společníkem a technologem ve Vinařství Víno Průdek. Dnes tedy Vinařství Víno Průdek tvoří mladá energická krev dvou kamarádů ze školních lavic. 

Polivka Winery je mladé perspektivní vinařství, které využívá moderní technologie a klade velký důraz na nové poznatky v oblasti enologie, ale také nezapomíná na zkušenosti a znalosti našich předků. Obhospodařujeme vlastní vinice, ale i vinice pronajaté. V příštích letech budeme ještě přisazovat. Přistupujeme šetrně ke zpracování hroznů a vína tvoříme pro naše zákazníky. V našem portfoliu naleznete klasická jakostní vína, pozdní sběry, ale především se zaměřujeme na Barrique a Sur-lie vína. Nabídku rozšíříme o sekty a fortifikovaná vína. Samozřejmostí je posezení v našem sklípku s řízenou degustací a doprovodným programem. 

Rajhradské klášterní vinařství v dnešní podobě funguje od roku 2009 kdy se potkali současní majitelé a rozhodli se, že chtějí pokračovat ve staleté tradici rajhradského vinařství, které je od samého počátku spjato s řádem benediktinů. Naše vína se vyrábí a zrají v historických sklepích, vybudovaných v letech 1692. Aktuální produkce se pohybuje kolem 100 000 lahví. Používáme takové technologie, které v nejvyšší možné míře respektují přírodu a její zákonitosti. To nám dává možnost zpracovávat hrozny, vypěstované v integrované produkci, metodami vystihujícími charaktery jednotlivých terroir. Naším cílem je, aby víno odráželo vliv místního geologického podloží, složení půdy, vlhkosti, srážek, nadmořské výšky, ale také tradici a umění vinaře.

Vinařství Roman KomarovNaše vinařství se svou velikostí řadí mezi malá rodinná vinařství. Obděláváme 7,2 hektarů vinic ve znojemské podoblasti, ve vinařské obci Ivančice a v trati Pod Jakubem. Kopec Svatý Jakub je stará viniční hora, na které bylo v minulosti mnoho viničních tratí, dnes je pouze jedna. Pěstujeme tři bílé odrůdy révy, Chardonnay, Sauvignon a Muller-Thurgau. Z modrých odrůd pak Rulandské modré, Neronet a Svatovavřinecké. Hrozny dalších odrůd nakupujeme z Ivančic, Dolních Kounic a Mělčan. Lisovnu a kvasírnu máme v Hrubšicích u Ivančic, sklep s vinotékou na Palackého náměstí, přímo v centru Ivančic.

Fine food

Každá země má svůj způsob, jak se odpradávna suší či udí maso. Chtěli bychom návštěvníkům umožnit degustaci takovýchto delikates.

Jednáme s řadou firem, které by mohly produkty z různých zemí předvést. Máme spadeno na španělské Jamón serrano, Jamón iberico, pak na Schwarzwälder Schinken, Prosciutto di Parma, Hrvatski pršut, šunky z Korsiky, z Francie..... V kombinaci s vybranými moravskými víny to každému musí způsobit jak říkaji bratři Slováci "nebíčko v papuli".

Řemeslníci

Zatím je příliš brzo na konečný seznam řemeslníků, ale nebudou chybět kováři, řezbáři, košíkáři, pernikáři a mnoho dalších.