Vinařství na Slavnostech

Víno a uzené, neznám lepší moravskou symfonii


Svá nejlepší vína k ochutnání nabídnou:  


Vinařství u Křížů - Naše rodina bydlí a vinaří v obci Viničné Šumice, nacházející se pouhých 15 km východně od Brna, na jižním úpatí výběžků Drahanské vrchoviny. V současné době s 1,5 hektarem vlastní vinice. Vinici obhospodařujeme v režimu integrované produkce s důrazem na šetrnost k půdě a životnímu prostředí. Hlavním kritériem je vysoká kvalita hroznů, které jsou základem pro kvalitní víno. Při výrobě vína se opíráme o tradiční postupy, které prokládáme moderními technologiemi a metodami vinifikace. Nabízíme tak vína vysoce kvalitní, originální, moderní, avšak co možná nejbližší těm, jaká pili naši dědové a pradědové.

Slámové víno Oldřich Drápal - Výrobě vína se věnuji již několik desítek let, v roce 2003 jsem začal s výrobou slámových vín ve větším měřítku a s větší pestrostí odrůd. Lákaly mě nové možnosti výroby a objevování cest ke zlepšení kvality slámových vín. Za dobu své vinařské činnosti jsem získal nespočet ocenění za slámové vína. Nejvíce si vážím vítězství v kolébce sladkých vín v Kanadě v roce 2018. Cuvée z odrůd Pálava + Ryzlink vlašský (Bobulky od Kapličky) bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších sladkých vín na světě. Z dalších ocenění: Champion Vinoforum, Champion výstavy Cuveé Ostrava, Zlaté medaile na výstavách OIV v Evropě, Asii , Zlatá medaile z výstavy Concours Mondial Bruxelles. Osobně si velmi vážím mé Uvedení do Síně slávy českého a moravského vinařství v roce 2020.

Slavnosti moravského uzeného - Cigánek
Slavnosti moravského uzeného - Cigánek

Vinařství Cigánek - Jmenuji se Ondřej Cigánek, je mi 26 let. Mé vinařství není tradiční, ale mladé a hravé. Snažím se jít vlastní cestou a přiblížit víno mladým lidem. Mé začátky byly, když mi bylo 13, a já udělal první demižon vína. Od té doby mě víno pohltilo. Řekl jsem si, že bych chtěl jednou mít své vinařství, svoji etiketu, aby mé víno dělalo radost i ostatním, protože to je ten nejlepší pocit. Postupnými kroky si tento sen začínám plnit. Při výrobě vína dbám na kvalitu, jsem posedlý pečlivostí a detaily ve všech fázích výroby.

Vinařství Josef Dufek je rodinným vinařstvím moderního typu a láska k vínu se u nás dědí z generace na generaci. Vinařství se specializuje na produkci vysoce kvalitních, přívlastkových vín, pocházejících převážně z vlastních vinic o výměře 46 ha. Naše vinice, které se rozpínají po údolí v samotném srdci malebného Moravského Toskánska, jsou obdělávány v rámci integrované produkce, s maximální šetrností k přírodě. Vedle více jak 30 druhů přívlastkových vín a sektů vyráběných tradiční metodou kvašením v láhvi a VOC (Víno originální certifikace) máme rovněž netradiční vína typu frizzanté, PÉT-NAT a Kvevri. Jsme velmi hrdí na zisk ocenění šampionů v soutěžích: VVT Valtice, 2x MVT Mikulov, 3x Litoměřice, 3x Pezinok a dalších. Prestiž vín z vinařství Josef Dufek je rovněž po několik let osvědčována v nezávislém francouzském průvodci vín Vins Du Monde, který uvádí 1000 nejlepších vín světa.  Naše filozofie a důraz na kvalitu jsou pevně zakotveny v samotném mottu: "Vše se podřizuje kvalitě!". Koncepčně je s vinařstvím Josef Dufek provozován penzion (ubytovací kapacita činí 47 lůžek) a restaurace s rozsáhlými vnitřními prostory, kvelbeným sklepem, předzahrádkou a vlastní domácí kuchyní. 

Vinařství Jakubík, víno s kořeny - Přátelství, relaxace, smích, to vše se v dnešním světě často ztotožňuje s vínem. K vínu Jakubík toho však patří mnohem více. Jsou to láska, víra a naděje. Tři neodmyslitelné vlastnosti, které jako sudičky doprovází víno Jakubík od prvního výhonku na vinici, přes úzkostlivou péči o hrozny až k samotnému zrání vína v tradičních sudech. Právě láska, víra a naděje se zrcadlí v podobě srdce, kříže a kotvy nejenom v logu dnes už zavedeného vinařství, na jeho nezaměnitelných etiketách, ale především v duši celého vinařského rodu Jakubíků.

Slavnosti moravského uzeného - Košut
Slavnosti moravského uzeného - Košut

Rodinné vinařství Košut Prušánky  - Střední dynamicky se rozvíjející vinařská firma sídlící v obci Prušánky, s provozovnou v Moravské Nové Vsi a s archivními sklepy v malebné vesničce vinných sklepů "Nechory".  Kořeny hospodářství rodiny Košutových sahají daleko do minulosti. Soustředí se na výrobu kvalitních vín z vlastních vinic s důrazem na co nejosobitější charakter. Vinice se nacházejí ve vinařských obcích Moravská Nová Ves a Prušánky ve vinařské podoblasti Slovácké. Celková rozloha rodinných vinic je 27 ha. 

Slavnosti moravského uzeného - Hrozínek
Slavnosti moravského uzeného - Hrozínek

Vinařství Hrozínek - Najdete nás v obci Hlohovec, kde s láskou vyrábíme svěží přívlastková vína. Naše hrozny pocházejí převážně z oblasti Hlohovce, Valtic a Lednice. Máme tak možnost pravidelně kontrolovat, zda mají dostatek slunka a všeho potřebného ke spokojenému zrání. Při výrobě vína zacházíme s hrozny co nejšetrněji a snažíme se o zachování odrůdovosti jednotlivých hroznů. Zaměřujeme se především na svěží přívlastková vína a sezónní speciality. V brzké době se ale můžete těšit i na zajímavé novinky.

Vinařství Josef Licek - Jsme malé butikové vinařství zaměřené na produkci charakterních, přírodních vín, ve kterých se zrcadlí původ hroznů - terroir. Díky naší velmi malé produkci, která činí asi 5000 láhví ročně, můžeme ke každému vínu přistupovat individuálně. Vína připravujeme zcela podle našich preferencí - co chutná nám, to nabízíme Vám. Naším cílem jsou tedy suchá, elegantní a skvěle pitelná vína, připravovaná bez jakýchkoliv zbytečných zásahů. Vzhledem k poloze našeho vinného sklepa (a naší zálibě v červených vínech) se zaměřujeme na zpracování modrých hroznů z Bořetic, z regionu známého svými červenými víny. Většina našich vín zraje v dřevěných sudech, v kontaktu s kvasničnými kaly, kde mohou dozrát do harmonie, elegance a projevit tak naplno svou krásu.

Slavnosti moravského uzeného - Medek
Slavnosti moravského uzeného - Medek

Vinařství Medek Uherské Hradiště - Malé vinařství z Uherského Hradiště, srdce Slovácka. Tak malé, že jeho lahve v obchodech a vinotékách nenajdete. Vychutnejte si přírodní víno, po kterém nebolí hlava: nefiltrované, bez chemie, jen s minimálním množstvím síry. Ať už máte rádi hravé mladé odrůdy v čele s Hibernalem nebo uleželá vína z barikových sudů. Vinohrady jsou rozeseté od Nedakonic až po Hrušovany u Brna a daří se v nich odolným PIWI odrůdám. Ve sklepě platí: "Pij a sněz co zmůžeš!" a snadno zde uhostí až 70 lidí.

Slavnosti moravského uzeného - Polívka
Slavnosti moravského uzeného - Polívka

Polivka Winery - Vinařství založené ve Velkých Němčicích v roce 2008. Obhospodařuje 3,5 ha vlastních vinic v obcích Velké Němčice a Křepice. Pěstují  klasické odrůdy, ale máme i rezistentní odrůdy Hibernal, Solaris, Cabernet cortis a Muscaris. Bílá vína suchá a polosuchá jsou svěží, ovocná, minerální, hravá a líbivá. Některé partie zrají v barrique sudech na jemných vinných kalech a jsou určena na delší zrání. Speciální polosladká červená vína z odrůd Alibernet a Cabernet sauvignon vynikají vysokou rubínovou barvou a velmi intenzivní ovocnou vůni a chutí s podtónem čokolády a kakaa. Vinařství již získalo několik významných ocenění, nejvíce si cení stříbrných medailí z největší světové soutěže vín AWC Vienna. 

Slavnosti moravského uzeného - Samson
Slavnosti moravského uzeného - Samson

Rodinné vinařství U Samsonů - Od roku 1880 již 5. generace vyrábí kamenná vína z Velkých Němčic a to ojedinělou, tradiční, oxidativní technologií našich předků, bez umělých kvasinek, s vlastními odrůdovými zákvasy a minimalizací chemie. Vína se vyznačují jemnější aromatikou, harmonií, s příjemnou kyselinkou, zbytkovým cukrem, vysokým extraktem a odpovídajícím alkoholem. Převažují vína v kategorii reserva, tj. výroba v kvalitně zavíněných sudech s vinným kamenem při dodržením zásad odrůdovosti. Výsledkem jsou unikátní, velká, harmonická vína s příjemnou zralostí, chutí a odrůdovostí, neovlivněná módními trendy. 

Slavnosti moravského uzeného - Rajhradské klášterní
Slavnosti moravského uzeného - Rajhradské klášterní

Rajhradské klášterní vinařství - V dnešní podobě funguje od roku 2009, kdy se potkali současní majitelé a rozhodli se, že chtějí pokračovat ve staleté tradici rajhradského vinařství, které je od samého počátku spjato s řádem benediktinů. Vína se vyrábí a zrají v historických sklepích, vybudovaných v letech 1692. Používají se takové technologie, které v nejvyšší možné míře respektují přírodu a její zákonitosti. Cílem je, aby víno odráželo vliv místního geologického podloží, složení půdy, vlhkosti, srážek, nadmořské výšky, ale také tradici a umění vinaře.

Slavnosti moravského uzeného - Rathouzský
Slavnosti moravského uzeného - Rathouzský

Vinařství Rathouzský - Rodinné vinařství z Moravských Bránic,  obhospodařuje cca 10 ha vinic. Víno vyrábíme přirozenými tradičními metodami, nepoužíváme kvasinky, enzymy, taniny a další přípravky. Zajímá nás přirozenost, bezprostřednost a vrstevnatost vín. Věříme, že z kvalitních hroznů lze vyrobit víno téměř samo. Bez zbytečných zásahů chemie a někdy i samotného vinaře.

Slavnosti moravského uzeného - 1838
Slavnosti moravského uzeného - 1838

Vinařství 1838 - Rodinné vinařství z Jevišovky. Co nejšetrnější cestou se snažíme dělat dobré víno, které nás stále nepřestává překvapovat. Kvalita se rodí ve vinici, proto pracujeme jen se zdravými hrozny, které získáváme od stálých a dlouholetých pěstitelů v naší mikulovské oblasti. Bílá a růžová vína máme uskladněna v nerezových tancích a červená v dubových a barikových sudech, které jsou uloženy v našem kvelbeném sklepě z roku 1838.