Uzenáři a vinaři
Víno a uzené, neznám lepší moravskou symfonii

O titul Král moravských uzenářů 2020 se budou ucházet: 


Slavnosti moravského uzeného - Ráček
Slavnosti moravského uzeného - Ráček

Domácí řeznictví-uzenářství rodiny Ráčkovy - Obhájce titulu a trojnásobný vítěz soutěže o Krále uzenářů (2017-2019); rodinná firma specializující se na výrobu tradičních řeznických a uzenářských výrobků. Pracuje pouze s kvalitními surovinami, nepoužívá náhražky ani separát - výrobky jsou jako za první republiky. Bůček se udí na švestkovém dřevě, klobásy se naráží do přírodních střívek, jaternice jsou skutečně z jater a jsou ručně špejlené......

Slavnosti moravského uzeného, 133%
Slavnosti moravského uzeného, 133%

Domácí uzené - 133% maso je malá firma z Načeradce. Navazuje na tradici prvorepublikového řezníka Františka Hrabánka.  Domácí uzené dělají stejně poctivě, jako si ho dělají zkušení znalci doma: vepřové od těch nejlepších řezníků v Podblanicku nakládají jenom do směsi soli a česneku. Po dokonalém proležení ho udí na dřevě z ovocných stromů v historické, sto let staré udírně. Právě tyto původní postupy jsou důvod proč Domácí uzené - 133% má dokonalou chuť. Jako dřív.

Slavnosti moravského uzeného - Havlíček
Slavnosti moravského uzeného - Havlíček

Havlíčkovo řeznictví-uzenářství - Rodinná firma s dvacetiletou tradicí, zabývá se výrobou, prodejem a distribucí vlastních uzenářských výrobků a masa. Rodinný charakter podniku zaručuje individuální a jedinečný přístup k zákazníkům a vysokou kvalitu výrobků.

Slavnosti moravského uzeného - Jůza
Slavnosti moravského uzeného - Jůza

Josef Jůza - ŘEZNICTVÍ JŮZA - Rodina Jůzova se věnuje oboru již od roku 1950 a v současné době provozuje vlastní rodinné řeznictví v Březině u Tišnova. Ruční výroba, vysoký podíl masa ve výrobcích bez náhražek, uzení dřevem a tradiční postupy jsou zárukou nezaměnitelné chuti jejich výrobků.

Slavnosti moravského uzeného - Kunovský
Slavnosti moravského uzeného - Kunovský

Řeznictví Kunovský - Od roku 1992 svým zákazníkům nabízí ucelený sortiment masa a masných výrobků vysoké kvality a výtečné chuti. V sortimentu má více než 85 výrobků a neustále pracuje na novinkách, ať už se jedná o technologie nebo služby.

Slavnosti moravského uzeného - Moravské uzeniny
Slavnosti moravského uzeného - Moravské uzeniny

Uzenářství Moucha - Rodinná firma, ze Starovic, kde pracují pouze 3 zaměstnanci. Provozuje řeznictví a uzenářství ve Velkých Němčicích. Výrobky vyrábí klasickou cestou bez chemie. Používá klasické koření, čerstvé maso z jatek a hlavně pro uzení  používá dřevo jako je buk či ovocné dřevo jak na barvu, tak na chuť výrobků.

Slavnosti moravského uzeného - Štulpovi
Slavnosti moravského uzeného - Štulpovi

Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o - Rodinné řeznictví vzniklo v roce 1990, kdy si Ivan Štulpa v obci Lelekovice pronajal prodejnu a začal podnikat. Řeznická tradice rodu Štulpových však vznikla daleko dříve a do oboru řeznictví se zapojili i jeho synové Pavel a Jiří. Mottem firmy je "Tradice a kvalita".

Slavnosti moravského uzeného - Tlapákovi
Slavnosti moravského uzeného - Tlapákovi

Originální farma s venkovním chovem s vlastní řeznickou a uzenářskou výrobou rodiny Tlapákových - Firma navázala na tradici pradědečka majitele farmy, řezníka Jana Lorence ze Sobkovic, která sahá až do roku 1905. Všechny výrobky jsou vyráběny převážně z masa vlastní produkce, bez použití chemie, náhražek a zdraví škodlivých přísad. V současné době se výroba specializuje na delikatesy a speciality dle vlastních rodinných receptur. Umíme i tradiční uzenářské výrobky, ale sušené, fermentované a uzené produkty nás baví a motivují k další práci. Přinášíme našim zákazníkům kvalitní, chutné a zajímavé výrobky a osobní a přátelský přístup.


Svá nejlepší vína k ochutnání nabídnou:  


Slavnosti moravského uzeného - Cigánek
Slavnosti moravského uzeného - Cigánek

Vinařství Cigánek - Jmenuji se Ondřej Cigánek, je mi 26 let. Mé vinařství není tradiční, ale mladé a hravé. Snažím se jít vlastní cestou a přiblížit víno mladým lidem. Mé začátky byly, když mi bylo 13, a já udělal první demižon vína. Od té doby mě víno pohltilo. Řekl jsem si, že bych chtěl jednou mít své vinařství, svoji etiketu, aby mé víno dělalo radost i ostatním, protože to je ten nejlepší pocit. Postupnými kroky si tento sen začínám plnit. Při výrobě vína dbám na kvalitu, jsem posedlý pečlivostí a detaily ve všech fázích výroby.

Slavnosti moravského uzeného - Jan Cícha
Slavnosti moravského uzeného - Jan Cícha

Vinařství Jan Cícha Blatnice - Víno je dokonalým produktem okolní přírody, je pro nás nejen otázkou existenční, ale i radostí z vykonané práce, určitého druhu umění a oprávněné hrdosti a pýchy. Vinařská firma rodinného charakteru hospodaří na nejlepších viničních tratích známé vinařské obce Blatnice pod svatým Antonínkem. Byla založena v roce 1990, ale vinohradnictvím se zabývali naši předci už od roku 1938. Vína jsou vyráběna moderní šetrnou technologií s ohledem na tradiční výrobní postupy rodinných předků. Strategií vinařství je vyrábět krásná, lehká, co nejpřírodnější, svěží vína se svým nezaměnitelným charakterem a jasným původem. Vinařství se zaměřuje především na výrobu kvalitních přívlastkových vín výhradně z hroznů z vlastních vinic.

Slavnosti moravského uzeného - Holánek
Slavnosti moravského uzeného - Holánek

Rodinné vinařství Holánek - Rodinné vinařství sídlí v malebné vesničce Ivaň, nedaleko Novomlýnských nádrží, Pasohlávek a Aqualandu Moravia. K výrobě vín využívá kvalitní hrozny z vlastních vinic obhospodařovaných ekologickou cestou. Celá plocha 25 hektarů se rozkládá ve viniční trati Aeibis, náležející do mikulovské vinařské podoblasti. V nejvyšší možné míře respektují přírodu a podporují vlastní obranné mechanismy ekosystému vinohradu. Vína proto dozrávají přirozenou cestou a bez jakýchkoli chemických zásahů. Výsledkem jsou pak zdravá, vysokojakostní přírodní vína, zrající v historickém klenutém sklepě s velkými dřevěnými sudy.

Slavnosti moravského uzeného - Homola
Slavnosti moravského uzeného - Homola

Víno Homola s.r.o. - Malé rodinné vinařství z obce Vrbovec u Znojma. Ve zdejší sklepní uličce má historický sklep, celý hloubený v pískovci, kde je možnost posedět a ochutnat vína. Snaží se skloubit moderní výrobu vína s tradicí, zpracovává převážně bílé odrůdy. Vloni poprvé zrálo červené víno v dubových sudech.

Slavnosti moravského uzeného - Košut
Slavnosti moravského uzeného - Košut

Rodinné vinařství Košut Prušánky  - Střední dynamicky se rozvíjející vinařská firma sídlící v obci Prušánky, s provozovnou v Moravské Nové Vsi a s archivními sklepy v malebné vesničce vinných sklepů "Nechory".  Kořeny hospodářství rodiny Košutových sahají daleko do minulosti. Soustředí se na výrobu kvalitních vín z vlastních vinic s důrazem na co nejosobitější charakter. Vinice se nacházejí ve vinařských obcích Moravská Nová Ves a Prušánky ve vinařské podoblasti Slovácké. Celková rozloha rodinných vinic je 27 ha. 

Slavnosti moravského uzeného - Jedlička
Slavnosti moravského uzeného - Jedlička

Rodinné vinařství Jedlička Bořetice - Rodinné vinařství založené v roce 2004. Hospodaříme na 45 ha vinohradů v tratích Terasy, Čtvrtě a Kraví hora. Při výrobě a zpracování červeného vína se vinařství vrací k tradičním postupům - delší maceraci (nakvášení) rmutu, červená vína navíc dozrávají ve francouzských dubových sudech. Bílá vína jsou vyráběna technologií řízeného kvašení s použitím terroirních kvasinek. Díky tomuto spojení vzniká ve vinařství víno, které si nese charakteristické odrůdové znaky, aroma a zachovává si přitom výrazně svůj terroir. Pro skupiny do 50 osob je k dispozici i sklep ze 30. let, situovaný uprostřed sklepní uličky Kraví Hora (asi 280 vinných sklípků).    

Slavnosti moravského uzeného - Medek
Slavnosti moravského uzeného - Medek

Vinařství Medek Uherské Hradiště - Malé vinařství ze srdce Slovácka, Uherského Hradiště. Tak malé, že jeho lahve v obchodech a vinotékách nenajdete. Víno nefiltrují,  nesypou do něj nic navíc a síry je odměřováno jen naprosté minimum. Lahve mají sice kratší trvanlivost, ale zase z nich hlava nebolí. Vinohrady jsou rozeseté od Nedakonic až po Hrušovany u Brna a daří se v nich odolným PIWI odrůdám. Ve sklepě platí: "Pij a sněz co zmůžeš!" a snadno zde uhostí až 70 lidí.

Slavnosti moravského uzeného - Polívka
Slavnosti moravského uzeného - Polívka

Polivka Winery - Vinařství založené ve Velkých Němčicích v roce 2008. Obhospodařuje 3,5 ha vlastních vinic v obcích Velké Němčice a Křepice. Pěstují  klasické odrůdy, ale máme i rezistentní odrůdy Hibernal, Solaris, Cabernet cortis a Muscaris. Bílá vína suchá a polosuchá jsou svěží, ovocná, minerální, hravá a líbivá. Některé partie zrají v barrique sudech na jemných vinných kalech a jsou určena na delší zrání. Speciální polosladká červená vína z odrůd Alibernet a Cabernet sauvignon vynikají vysokou rubínovou barvou a velmi intenzivní ovocnou vůni a chutí s podtónem čokolády a kakaa. Vinařství již získalo několik významných ocenění, nejvíce si cení stříbrných medailí z největší světové soutěže vín AWC Vienna. 

Slavnosti moravského uzeného - Samson
Slavnosti moravského uzeného - Samson

Rodinné vinařství U Samsonů - Od roku 1880 již 5. generace vyrábí kamenná vína z Velkých Němčic a to ojedinělou, tradiční, oxidativní technologií našich předků, bez umělých kvasinek, s vlastními odrůdovými zákvasy a minimalizací chemie. Vína se vyznačují jemnější aromatikou, harmonií, s příjemnou kyselinkou, zbytkovým cukrem, vysokým extraktem a odpovídajícím alkoholem. Převažují vína v kategorii reserva, tj. výroba v kvalitně zavíněných sudech s vinným kamenem při dodržením zásad odrůdovosti. Výsledkem jsou unikátní, velká, harmonická vína s příjemnou zralostí, chutí a odrůdovostí, neovlivněná módními trendy. 

Slavnosti moravského uzeného - Rajhradské klášterní
Slavnosti moravského uzeného - Rajhradské klášterní

Rajhradské klášterní vinařství - V dnešní podobě funguje od roku 2009, kdy se potkali současní majitelé a rozhodli se, že chtějí pokračovat ve staleté tradici rajhradského vinařství, které je od samého počátku spjato s řádem benediktinů. Vína se vyrábí a zrají v historických sklepích, vybudovaných v letech 1692. Používají se takové technologie, které v nejvyšší možné míře respektují přírodu a její zákonitosti. Cílem je, aby víno odráželo vliv místního geologického podloží, složení půdy, vlhkosti, srážek, nadmořské výšky, ale také tradici a umění vinaře. 

Slavnosti moravského uzeného - Rathouzský
Slavnosti moravského uzeného - Rathouzský

Vinařství Rathouzský - Rodinné vinařství z Moravských Bránic,  obhospodařuje cca 10 ha vinic. Víno vyrábíme přirozenými tradičními metodami, nepoužíváme kvasinky, enzymy, taniny a další přípravky. Zajímá nás přirozenost, bezprostřednost a vrstevnatost vín. Věříme, že z kvalitních hroznů lze vyrobit víno téměř samo. Bez zbytečných zásahů chemie a někdy i samotného vinaře.

Vinařství Rochůz je rodinné vinařství produkující harmonická vína ze Slovácka z vlastních vinic. Vinařství sídlí na jedinečném místě Parku Rochus s překrásným výhledem po kraji. Charakter našich vín je formován místními odlišnostmi jednotlivých vinic. Ty se rozprostírají po celém kraji - v Bzenci, Mařaticích, Polešovicích a Újezdci, a produkují pro daná místa typická vína. Vinařství je významné svým zájmem prozkoumávat nové možnosti za použití špičkové technologie a zachovávat přitom to důležité pro místní vinařskou tradici a odrůdy.

Slavnosti moravského uzeného - 1838
Slavnosti moravského uzeného - 1838

Vinařství 1838 - Rodinné vinařství z Mikulova se sklepem v Jevišovce. Co nejšetrnější cestou se snažíme dělat dobré víno, které nás stále nepřestává překvapovat. Kvalita se rodí ve vinici, proto pracujeme jen se zdravými hrozny, které získáváme od stálých a dlouholetých pěstitelů v naší mikulovské oblasti. Bílá a růžová vína máme uskladněna v nerezových tancích a červená v dubových a barikových sudech, které jsou uloženy v našem kvelbeném sklepě z roku 1838.