Uzenáři a vinaři
Víno a uzené, neznám lepší moravskou symfonii

O titul Král moravských uzenářů 2019 se budou ucházet: 

Domácí řeznictví-uzenářství rodina Ráčkova - rodinná firma specializující se na výrobu tradičních řeznických a uzenářských výrobků. Pracuje pouze s kvalitními surovinami, nepoužíváme náhražky ani separát. Výrobky vyrábí jako za první republiky, tzn. že dodržuje osvědčené poctivé způsoby. Bůček se udí na švestkovém dřevě, klobásy se naráží do přírodních střívek, jaternice jsou skutečně z jater a jsou ručně špejlené.

Havlíčkovo řeznictví-uzenářství - jsme rodinná firma s dvacetiletou tradicí, zabýváme se výrobou, prodejem a distribucí vlastních uzenářských výrobků a masa. Rodinný charakter podniku zaručuje individuální a jedinečný přístup k zákazníkům.

Řeznictví Kunovský - od roku 1992 svým zákazníkům nabízíme ucelený sortiment masa a masných výrobků vysoké kvality a výtečné chuti. V sortimentu máme více než 85 výrobků a neustále pracujeme na novinkách, ať už se jedná o technologie nebo služby. 


Moravské uzeniny - rodinná firma, ze Starovic, kde pracují pouze 3 zaměstnanci. Provozujeme řeznictví a uzenářství ve Velkých Němčicích. Výrobky vyrábíme klasickou cestou bez chemie. Používáme klasické koření, čerstvé maso z jatek, které bouráme a hlavně pro výrobky používáme dřevo jako je buk či ovocné dřevo jak na barvu, tak na chuť výrobků.


Řeznictví a uzenářství Štulpovi - naše tradiční rodinné řeznictví vzniklo v roce 1990, kdy si Ivan Štulpa v obci Lelekovice pronajal prodejnu a začal podnikat. Řeznická tradice rodu Štulpových však vznikla daleko dříve a do oboru řeznictví se zapojili i jeho synové Pavel a Jiří. Naším motem je "Tradice a kvalita".

Uzenářství pana Háši z Těmic u Kyjova - zaměřujeme se na výrobu domácích masných výrobků a specialit dle "postupů našich babiček", tedy uzením studeným kouřem a to masa výhradně z domácích chovů. 

Řeznictví a uzenářství Miroslav Nosek ze Studence - ochutnejte nejlepší uzeniny z Krkonoš. Řeznictví a uzenářství ve Studenci funguje již od roku 1992 a na Slavnosti moravského uzeného doveze své uzené, tlačenky nebo speciální salámy. Moraváci, těšte se!  

Svá nejlepší vína k ochutnání nabídnou:  

Polivka Winery je mladé vinařství založené ve Velkých Němčicích v roce 2008. Využíváme moderní technologie a nové poznatky v oblasti enologie, nezapomínáme na zkušenosti a znalosti našich předků. Obhospodařujeme 3,5 ha vlastních vinic v obcích Velké Němčice a Křepice. Pěstujeme klasické odrůdy, ale máme i rezistentní odrůdy Hibernal, Solaris, Cabernet cortis a Muscaris. Bílá vína suchá a polosuchá jsou svěží, ovocná, minerální, hravá a líbivá. Některé partie zrají v barrique sudech na jemných vinných kalech a jsou určena na delší zrání. Speciální polosladká červená vína z odrůd Alibernet a Cabernet sauvignon vynikají vysokou rubínovou barvou a velmi intenzivní ovocnou vůni a chutí s podtónem čokolády a kakaa. Naše vinařství již získalo několik významných ocenění, nejvíce si ceníme stříbrných medailí z největší světové soutěže vín AWC Vienna. 

Vinařství Víno Průdek navazuje na tradici výroby vína v rodině Průdků. Po letech výroby vína pod dohledem dědů se vnuk Jakub Průdek rozhodl v roce 2015 vyrazit s vínem na trh. Za tímto účelem se spojil se svým dlouholetým kamarádem ze školních lavic Ondrou Cigánkem, taktéž vinařem, jenž se stává jeho obchodním partnerem, společníkem a technologem ve Vinařství Víno Průdek. Dnes tedy Vinařství Víno Průdek tvoří mladá energická krev dvou kamarádů ze školních lavic.  

Vinařství U Samsonů má tradici od roku 1880, kdy ji založil Jakub Samson. V současné době se vinařství věnuje již 5. generace. Naší snahou je udržet nejenom sortiment vybraných vín, typických pro Velkopavlovickou podoblast, ale především jeho vysokou kvalitu. Jsme malá vinařská firma, což nám dovoluje používat tradiční výrobní postupy a plně se soustředit na kvalitu vína. Základem je tradiční výroba a minimalizace chemie. Výsledkem jsou přírodní vína s přívlastkem neovlivněná módními trendy, což činí naši nabídku jedinečnou. 

Rajhradské klášterní vinařství v dnešní podobě funguje od roku 2009, kdy se potkali současní majitelé a rozhodli se, že chtějí pokračovat ve staleté tradici rajhradského vinařství, které je od samého počátku spjato s řádem benediktinů. Naše vína se vyrábí a zrají v historických sklepích, vybudovaných v letech 1692. Používáme takové technologie, které v nejvyšší možné míře respektují přírodu a její zákonitosti. Naším cílem je, aby víno odráželo vliv místního geologického podloží, složení půdy, vlhkosti, srážek, nadmořské výšky, ale také tradici a umění vinaře. 

Rodinné vinařství Jedlička Bořetice je rodinné vinařství založené v roce 2004. Hospodaříme na 45 ha vinohradů v tratích Terasy, Čtvrtě a Kraví hora. Při výrobě a zpracování červeného vína se vinařství vrací k tradičním postupům - delší macerace (nakvášení) rmutu, červená vína navíc dozrávají ve francouzských dubových sudech. Bílá vína vyrábíme technologií řízeného kvašení s použitím teroarních kvasinek. Díky tomuto spojení vzniká ve vinařství víno, které si nese charakteristické odrůdové znaky, aroma a zachovává si přitom výrazně svůj terroir. Pro skupiny do 50 osob máme i sklep ze 30. let, situovaný uprostřed sklepní uličky Kraví Hora (asi 280 vinných sklípků).    

Vinařství Medek Uherské Hradiště - malé vinařství ze srdce Slovácka, Uherského Hradiště. Tak malé, že naše lahve v obchodech a vinotékách nenajdete. Víno nefiltrujeme, nesypeme do něj nic navíc a síry odměřujeme jen naprosté minimum. Naše lahve potřebují chládek a obvykle vám dlouho nevydrží. Vinohrady máme rozeseté od Nedakonic až po Hrušovany u Brna a daří se nám s odolnými PIWI odrůdami. V našem sklepě platí: "Pij a sněz co zmůžeš!" a snadno uhostíme až 70 lidí.

Rodinné vinařství Košut Prušánky  - Naše vinařství, je střední dynamicky se rozvíjející vinařskou firmou sídlící v obci Prušánky, s provozovnou v Moravské Nové Vsi a s archivními sklepy v malebné vesničce vinných sklepů "Nechory".  Kořeny hospodářství rodiny Košutových sahají daleko do minulosti. Naši předkové se odjakživa věnovali  pěstování révy a výrobě vína. Soustředíme se na výrobu kvalitních vín z vlastních vinic s důrazem na co nejosobitější charakter. Naše vinice se nachází ve vinařských obcích Moravská Nová Ves a Prušánky ve vinařské podoblasti Slovácké. Celková rozloha rodinných vinic je 27 ha. 

Šimberky - Malé rodinné vinařství, které obhospodařuje přibližně 2,5 ha vinic, z toho 90% ve vinařské trati Šimberky v Nosislavi. Tato trať ve velkopavlovické oblasti je vhodná jak na bílé, tak na červené klasické odrůdy. My zde pěstujeme například Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Sylvánské zelené a Veltlínské zelené. Vína se snažíme dělat klasickým způsobem, avšak za pomoci moderních technologií. Všechna vína se snažíme držet na minimální dávce síry. Červená vína necháváme ležet delší dobu, minimálně však 2 roky, a to v akátových či dubových sudech, starších barikových sudech, nebo na lahvích. Jedná se například o odrůdy Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe. Roční produkce je zhruba 6 až 10 tisíc lahví.

Vinařství Cigánek - jmenuji se Ondřej Cigánek, je mi 25 let. Mé vinařství není tradiční, ale mladé a hravé. Snažím se jít vlastní cestou a přiblížit víno mladým lidem. Mé začátky byly, když mi bylo 13, a já udělal první demižon vína. Od té doby mě víno pohltilo. Řekl jsem si, že bych chtěl jednou mít své vinařství, svoji etiketu, aby mé víno dělalo radost i ostatním, protože to je ten nejlepší pocit. Postupnými kroky si tento sen začínám plnit. Při výrobě vína dbám na kvalitu, jsem posedlý pečlivostí a detaily ve všech fázích výroby.

Víno Homola s.r.o. - jsme malé rodinné vinařství z obce Vrbovec u Znojma. Ve zdejší sklepní uličce máme historický sklep, který je celý hloubený v pískovci. Zde máte možnost posedět a ochutnat naše vína. Nemáme to štěstí, že bychom navazovali na dlouholetou zkušenost našich předků, ale jdeme svou vlastní cestou. Snažíme se skloubit moderní výrobu vína s tradicí. Zpracováváme převážně bílé odrůdy. V letošním roce nám poprvé zraje červené víno v dubových sudech.

Víno u Libora - při používání moderních výrobních technologií je kladen důraz na kvalitu, originalitu a jedinečnost vín, která je dána neopakovatelným charakterem jednotlivých viničních tratí. Díky této filozofii vinaře Libora Herzána vznikají osobitá vína určená pro nejnáročnější milovníky vín. Našim největším bohatstvím jsou naše vinice, kde se víno rodí a získává svůj neopakovatelný charakter. Je to půda a podnebí, které vytváří mimořádné "terroir" předurčené pro zrození velkých vín.

Rodinné vinařství Holánek - naše rodinné vinařství sídlí v malebné vesničce Ivaň, nedaleko Novomlýnských nádrží, Pasohlávek a Aqualandu Moravia. K výrobě vín využíváme kvalitní hrozny z vlastních vinic obhospodařovaných ekologickou cestou. Celá plocha 25 hektarů se rozkládá ve viniční trati Aeibis, náležející do mikulovské vinařské podoblasti. V nejvyšší možné míře respektujeme přírodu a podporujeme vlastní obranné mechanismy ekosystému vinohradu. Naše vína proto dozrávají přirozenou cestou a bez jakýchkoli chemických zásahů. Výsledkem naší snahy jsou pak zdravá, vysokojakostní přírodní vína, zrající v historickém klenutém sklepě s velkými dřevěnými sudy.

Pavlovín - V roce 2013 vinařství Pavlovín odkoupily České vinařské závody, a.s. jako svoji prémiovou značku. Současně bylo prodáno i středisko ve Velkých Pavlovicích a veškerá výroba i sklady se přesunuly do moderně zbudovaného střediska v Bohumilicích. Obhospodařujeme svých 62 ha vinic a dalších 40 ha v nájmu, které postupně celé odkupujeme do svého vlastnictví. V roce 2015 jsme vysadili Pálavu o rozloze 3,5 ha a 2 ha Tramínu. V roce 2016 jsme vysadili plochu 5 ha, kde jsme nakombinovali Hibernal, Solaris a Rulandské šedé. V plánu máme vysadit ještě dalších min. 10 hektarů.